Zajęcia na późniejszą godzinę, więc postanowiłam poszaleć w kuchni (jednak bez przesady). Szybkie śniadanko dla tych, którym znudziła się już zwykła jajecznica.
Omlet z pomidorem i mozzarellą
Składniki
2 jajka
1 średni pomidor
1/2 "kulki" mozzarelli
pieprz
sól
1 łyżeczka masła
1 łyżeczka oliwy
bazylia/szczypiorek
Przygotowanie
Jajka myjemy i rozbijamy z solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, następnie układamy pokrojonego w plastry pomidora. Smażymy około 1 minuty i przewracamy na drugą stronę. Zalewamy jajkiem. Ponownie smażymy około minuty podważając brzegi by całe jajko mogło spłynąć na dno. Na wierzchu kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę i podsmażamy pod przykryciem około 1 minuty.
Po przełożeniu na talerz posypujemy świeżą (lub suszoną) bazylią bądź szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z książki B. Gromkowskiej i E. Marczyńskiej Single gotują, Świat Książki.
o kurcze!!! muszę wypróbować! moje smaki, zdecydowanie! ;)
OdpowiedzUsuń