poniedziałek, 4 lutego 2013

Micha radości

To był pierwszy przepis jaki mama przywiozła z Włoch. Teraz robi je zawsze na święta choć znikają z prędkością światła. Pyszne, kruche ciasteczka z migdałami i rodzynkami. W dodatku obtaczane w płatkach kukurydzianych. Włosi nazywają je biszkoptami, choć w niczym ich nie przypominają. Wyśmienity dodatek do kawy lub herbaty. A dodatkowo radocha dla dzieciaków, które mogą pomóc w pokrywaniu kuleczek ciasta płatkami.

Włoskie "biszkopty"

Składniki:
400 g maki
2 jajka
200 g masła
150 g cukru
1 proszek do pieczenia
rodzynki
migdały (drobno posiekane)
płatki kukurydziane

Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy jajka, pokrojone w kostkę masło, cukier, proszek do pieczenia, rodzynki i migdały. Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. 
Z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy z nich kulki, które obtaczamy w płatkach kukurydzianych. Układamy je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Pieczemy 15-20 minut w 170 st. C.

SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. brzmi zachęcająco :) fajnie by sobie zabrać takie do pracy albo na zajęcia :)

    OdpowiedzUsuń