Zatęskniłam za zielonymi warzywami. Dlatego postanowiłam przygotować na obiad coś prawie całkowicie ZIELONEGO :). Od razu radośniej się robi.
Zielona zapiekanka z tuńczykiem
Składniki:
1/3 opakowania makaronu pełnoziarnistego
2 garści fasolki szparagowej
4 różyczki brokułu
średnia cukinia lub 2 małe
puszka tuńczyka
1/2 cebuli
ser żółty
jajko
1/4 szklanki mleka
przyprawy do smaku
kiełki brokuła/rzodkiewki (do dekoracji)
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy. Podgotowujemy fasolkę szparagową i brokuła. Cebulę kroimy w drobną kostkę, a cukinię w plastry o szerokości ok. 0,5 cm.
Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną. Następnie na dnie układamy połowę makaronu. Później kolejno połowę plastrów cukinii, które posypujemy przyprawami wg uznania, połowę pokrojonej cebuli i połowę fasolki oraz brokułów. Następnie całą puszkę tuńczyka i dwie łyżki sera. Teraz odwracamy kolejność i kładziemy pozostałą fasolkę i brokuły, cebulkę, cukinię - znów doprawiamy. Na wierzch kładziemy makaron i posypujemy serem.
Jajko mieszamy z mlekiem, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na zapiekankę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st. C na 30 minut. Każdą porcję możemy przybrać kiełkami.
Smacznego :)
0 komentarze:
Prześlij komentarz