U mnie, jak już chyba tradycyjnie, na niedzielne śniadanie placuszki. Tym razem wg przepisu Nigelli. Lekkie, delikatne i puszyste. Ja podałam je mężowi na śniadanie z bananami i sosem czekoladowym, ale pyszne też będą z konfiturą :).
Placuszki z ricottą wg Nigelli
Składniki:
250 g ricotty
125 ml mleka
2 jajka
100 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
owoce do dekoracji
W misce umieszczamy ricottę, mleko i żółtka jajek. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, sól i proszek do pieczenia i znów mieszamy, do uzyskania jednolitej konsystencji.
W osobnym naczyniu ubijamy pianę z białek. Po czym dodajemy ją do wcześniej przygotowanej masy i wszystko delikarnie łączymy ze sobą.
Placuszki smażymy na suchej, teflonowej patelni (jeśli na innej to dodajemy odrobinę oleju) z obu stron po 1-2 min.
Podajemy z owocami i ewentualnie sosem czekoladowym/cukrem pudrem.
SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz