Mój tata potrafi zjeść całą blachę tego ciasta za jednym zamachem. Może dlatego mama tak często je robi :D. Zachwyciło też moich znajomych, którzy od razy prosili o przepis. Kruche ciasto przełożone jabłkami i budyniem waniliowym... pasuje zarówno do szklanki mleka jak i niedzielnej kawy.
Jabłecznik z budyniem
ciasto:
0,5 kg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g margaryny
1 szklanka
cukru
2 jajka
nadzienie:
1,5 kg jabłek
2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka
Przygotowanie:
Zagniatamy mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, cukier i
jajka. Odstawiamy na 15 minut i dzielimy na dwie części.
Jedną część wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, na nie kładziemy obrane
i pokrojone w "ósemki" lub starkowane jabłka. Budyń gotujemy wg przepisy na opakowaniu
i gorący wylewamy na jabłka. Drugą częścią ciasta przykrywamy budyń.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w temp.
160-170 stopni. Po upieczeniu ostygnięte ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
SMACZNEGO
SMACZNEGO
Chyba rozumiem Twojego Tatę :)
OdpowiedzUsuńPycha;)
OdpowiedzUsuńwygląda bajecznie ;D
OdpowiedzUsuń