piątek, 4 lipca 2014

Cukinia na okrągło

Trwa sezon cukiniowy. Na działce moich rodziców jest jej mnóstwo, dzięki czemu mogę ją jeść na kilogramy. Uwielbiam leczo i panierowane talarki, ale ostatnio zasmakowałam też w placuszkach wg przepisu Ani Starmach z Pyszne 25. Wspaniale smakują z sosem czosnkowym.


Placki z cukinii

Składniki:
2 średnie cukinie
90 g mąki
1 jajko
1 płaska łyżeczka soli
oliwa (do smażenia)

Przygotowanie:
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Warto ją też odsączyć na sitku, by pozbyć się nadmiaru wody. Następnie do miski z cukinią dodajemy jajko i mieszamy, ciągle mieszając dodajemy stopniowo sól i mąkę. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji (nie zbita bryła, ani nie zbyt płynna) przystępujemy do smażenia.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy na niej nasze placki po 3 minuty z każdej strony. Gotowe danie podajemy z sosem czosnkowym lub jako dodatek warzywny do obiadu.

SMACZNEGO!

0 komentarze:

Prześlij komentarz