Skoro w zeszłym tygodniu był lemon curd to dziś go wykorzystamy. Zrobiłam mini tarty cytrynowe z bezą. Po prostu uwielbiam ten angielski deser, podzielę się z wami najprostsza znaną mi wersją. Przepis dostałam od znajomej i nie znam jego pochodzenia.
Tarta cytrynowa z bezą
Składniki:
200 g mąki
80 g masła
20 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
lemon curd
4 białka
180 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu ryżowego
Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto z mąki, cukru pudru, żółtka, soli, masła i wody. Wstawiamy je na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
Ciasto wyciągnięte z lodówki wałkujemy i wykładamy do formy. Odstające brzegi zawijamy. Następnie nakłuwamy je widelcem i pieczemy ok. 20 minut.
Lemon curd wyciągamy z lodówki. Białka do przygotowania bezy powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubijamy na sztywna pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier cały czas mieszając. Kiedy piana jest błyszcząca dodajemy mąkę i ocet.
Na wystudzony spód wykładamy lemon curd, a następnie przygotowaną bezę.
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Następnie zostawiamy w wyłączonym piekarniku przez 10-15 minut.
SMACZNEGO
Idealny :) Kwaśny krem cytrynowy i słodka beza - uwielbiam to połączenie :)
OdpowiedzUsuń