środa, 19 listopada 2014

Angielska klasyka

Skoro w zeszłym tygodniu był lemon curd to dziś go wykorzystamy. Zrobiłam mini tarty cytrynowe z bezą. Po prostu uwielbiam ten angielski deser, podzielę się z wami najprostsza znaną mi wersją. Przepis dostałam od znajomej i nie znam jego pochodzenia.

Tarta cytrynowa z bezą

Składniki:
200 g mąki
80 g masła
20 g cukru pudru
1 żółtko
szczypta soli
1 łyżka zimnej wody
lemon curd
4 białka
180 g cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka octu ryżowego


Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto z mąki, cukru pudru, żółtka, soli, masła i wody. Wstawiamy je na 30 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. 
Ciasto wyciągnięte z lodówki wałkujemy i wykładamy do formy. Odstające brzegi zawijamy. Następnie nakłuwamy je widelcem i pieczemy ok. 20 minut.
Lemon curd wyciągamy z lodówki.  Białka do przygotowania bezy powinny być w temperaturze pokojowej.  
Białka ubijamy na sztywna pianę. Następnie dodajemy stopniowo cukier cały czas mieszając. Kiedy piana jest błyszcząca dodajemy mąkę i ocet. 
Na wystudzony spód wykładamy lemon curd, a następnie przygotowaną bezę. 
Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Następnie zostawiamy w wyłączonym piekarniku przez 10-15 minut. 

SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Idealny :) Kwaśny krem cytrynowy i słodka beza - uwielbiam to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń