poniedziałek, 24 listopada 2014

Dyniowe słodkości

Sezon na dynie się już kończy więc trzeba korzystać puki można. Dlatego dziś zrobiłam babeczki dyniowe na podstawie przepisu z magazynu KUCHNIA. Wyszły pysznie, a pierwszy raz robiłam takie ciastka :). Następne w kolejności są pierniczki.

Babeczki dyniowe z białą czekoladą i kremem cytrynowym

Składniki:
400 g dyni
100 g białej czekolady
4 jajka
150 g masła
180 g brązowego cukru
300 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka imbiru
szczypta soli
Krem:
250 g mascarpone
lemon curd
1,5 łyżeczki cukru pudru

Przygotowanie:
Jajka, cukier i masło ubijamy. Dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i imbir. Dynię ścieramy, a czekoladę drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy razem i przekładamy do foremek. 
Babeczki pieczemy ok. 40 minut w 170 stopniach. 

Kiedy babeczki wystygną przygotowujemy krem. Lemon curd mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem. Nakładamy krem na wystudzone babeczki.

SMACZNEGO

1 komentarz: