Sezon na dynie się już kończy więc trzeba korzystać puki można. Dlatego dziś zrobiłam babeczki dyniowe na podstawie przepisu z magazynu KUCHNIA. Wyszły pysznie, a pierwszy raz robiłam takie ciastka :). Następne w kolejności są pierniczki.
Babeczki dyniowe z białą czekoladą i kremem cytrynowym
Składniki:
400 g dyni
100 g białej czekolady
4 jajka
150 g masła
180 g brązowego cukru
300 g mąki
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka imbiru
szczypta soli
Krem:
250 g mascarpone
lemon curd
1,5 łyżeczki cukru pudru
Przygotowanie:
Jajka, cukier i masło ubijamy. Dodajemy mąkę, sól, proszek do pieczenia, sodę i imbir. Dynię ścieramy, a czekoladę drobno kroimy. Wszystkie składniki mieszamy razem i przekładamy do foremek.
Babeczki pieczemy ok. 40 minut w 170 stopniach.
Kiedy babeczki wystygną przygotowujemy krem. Lemon curd mieszamy z mascarpone i cukrem pudrem. Nakładamy krem na wystudzone babeczki.
SMACZNEGO
Mmm, musiały być pyszne :)
OdpowiedzUsuń