Moim marzeniem było upiec kiedyś pierniczki na święta. W moim rodzinnym domu się tego nie robiło. Dlatego postanowiłam, że kiedy już będę miała własną kuchnię na pewno je przygotuję.
Kilka rozdałam już znajomym i zarzekali się, że były pyszne. Ale najlepiej sprawdzić samodzielnie :).
Przepis pochodzi z MojeCiasto.pl.
Pierniczki
Składniki:
125 g masła
500 g mąki
200 g miodu
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 opakowanie przyprawy do pierników
2 łyżeczki kakao
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy i wyrabiamy ciasto tak długo, aż nie będzie się kleić do rąk. Rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy pierniczki.
Pieczemy 8-10 minut w temperaturze 180 st.
Wystudzone pierniczki możemy dekorować wg uznania. Potrzebują ok. 2 tygodni, żeby zmięknąć.
SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz