środa, 4 lutego 2015

Zimowe jabłka

Kupiłam ostatnio trochę za duzo jabłek. Żal by było, gdyby po prostu leżały w koszyku, więc postanowiłam coś z nimi przygotować. Zawsze marzyła mi się tradycyjna amerykańska szarlotka. Więc taką przygotowałam inspirując się przepisem z październikowego numeru KUCHNI.


Apple Pie

Składniki:
60 g mąki żytniej
380 g mąki pszennej
60 g cukru
200 g masła
jajko
zimna woda

Nadzienie:
7 dużych jabłek
cynamon
sok z cytryny (ja użyłam limoncello)
100 g cukru

Przygotowanie:
Składniki na ciasto gadniatamy. Wody dodajemy tyle, żeby ciasto łatwo się zagniotło i nie kleiło do rąk. Dzielimy je na 3 części. 2/3 wyklejamy formę na tartę lub tortownice. Nakuwamy je widelcem i podpiekamy 15 minut w 200 stopniach.
Jabłka obieramy, kroimy drobno i wrzucamy do garnuszka lub na patelnię. Prażymy z sokiem z cytryny, cukrem i odrobiną cynamonu około 20 minut.
Ciasto wyciągamy do przestygnięcia. Wykładamy na nie prażone jabłka i przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Smarujemy je jajkiem i posypujemy cukem. Zapiekamy 40 minut w 180 stopniach.
Najlepsze jest jeszcze ciepłe (ale nie gorące).

SMACZNEGO

1 komentarz: