Dziś rozpoczynam miesięczny cykl przepisów dietetycznych. Wszystkie zainspirowane są przepisami z magazynu SHAPE, z tym, że zmieniam składniki i upraszczam ich wykonanie. Dzięki temu będzie je można przygotować bez spędzania godzin w kuchni i wydawania niebotycznych sum na składniki. Serdecznie zapraszam do gotowania :).
Śniadaniowe naleśniczki z jagodami
Składniki (na 8 sztuk):
1/2 szklanki mąki ryżowej
1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżki cukru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 średni banan
1/4 szklanki mleka (ja używam 0,5%)
aromat waniliowy (kilka kropli)
1 jajko
mrożone lub świeże jagody
miód
Przygotowanie:
Wszystkie składniki poza jagodami i miodem wkładamy do głębokiej miski i dokładnie mieszamy mikserem lub blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodajemy jagody (wg uznania) i delikatnie mieszamy całość łyżką.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i wykładamy ciasto (1 naleśnik = 1 łyżka ciasta). Smażymy z obu stron na złocisty kolor.
Przekładamy naleśniki na talerz i polewamy miodem.
SMACZNEGO
z bananem i jagodami - miodzio :)
OdpowiedzUsuń