Propozycja na poniedziałkowy obiad. Lekkie gnocchi z pesto. Polecam wszystkim, którzy gustują w różnego rodzaju kluskach. Przygotowanie nie zajmuje dużo czasu,a zapach i smak są niebywałe. Można je podawać skropione oliwą i posypane parmezanem lub w towarzystwie sosów.
Gnocchi z pesto bazyliowym
Składniki:
średni ziemniak
3 łyżki mąki pszennej
szczypta soli
jajko
łyżka pesto bazyliowego
Przygotowanie:
Ziemniaka gotujemy w mundurku, studzimy i obieramy ze skórki. W misce umieszczamy wszystkie składniki i zagniatamy ciasto. Jeśli klei się nam do rąk to dokładamy mąki. Ciasto powinno być elastyczne i mieć jednolitą konsystencję.
Dzielimy ciasto na części i formujemy je w cienkie wałki. Kroimy na drobne części (jak tradycyjne kopytka lub mniejsze) - fani kuchni włoskiej mogą je jeszcze poprzetaczać po widelcu, żeby powstały charakterystyczne rowki.
Wrzucamy do gotującej się osolonej wody i gotujemy, aż same wypłyną na powierzchnię.
SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz