czwartek, 1 października 2015

Imbir z parmezanem...

Dzisiaj dla was dwa przepisy na bardzo smaczny i zdrowy obiad. Jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga posiadania wyszukanych składników. Wyszło z tego połączenie smaków europejskich i azjatyckich na jednym talerzu, ale każdemu polecam.

Kurczak w imbirze

Składniki:
średnia cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżka Sake/białego wina
5 cm imbiru
2 filety z kurczaka
mąka ryżowa
olej do smażenia
pieprz

Przygotowanie:
W miseczce mieszamy sos sojowy i Sake lub wino. Czosnek i cebulę siekamy i dodajemy do sosu, imbir obieramy i tarkujemy, przyprawiamy. Kurczaka kroimy jak na nugetsy i mieszamy z przygotowaną marynatą. Odstawiamy na ok. 30 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej (sporo, ale nie do głębokiego smażenia). Wykładamy kurczaka na rozgrzaną patelnię i smażymy z obu stron, aż przybierze złotawy kolor.


Gnocchi alla romana

Składniki:
200 g kaszy manny
20 g masła
400 ml mleka
sól
pieprz
2 żółtka
50 g parmezanu

Przygotowanie:
W garnuszku rozpuszczamy masło z mlekiem i przyprawami. Następnie stopniowo dodajemy kaszę i mieszamy. Kiedy się zagęści ściągamy z ognia i lekko studzimy. Dodajemy żółtka i parmezan, dokładnie mieszamy.
Przygotowaną masę wykładamy na papier do pieczenia wysmarowany masłem/olejem. Warstwa "ciasta" powinna mieć nie więcej niż 1 cm grubości. Szklanką zanurzaną w mące wycinamy gnocchi  układamy je w formie wyłożonej pergaminem. 
Posypujemy gnocchi parmezanem i pieczemy 15-20 minut w 190 st. C (lub do momentu, aż staną się złociste). 


Całość podajemy z lekką sałatką i słodkim sosem chilli.

SMACZNEGO

1 komentarz: