Uwielbiam gofry... Choć już pewnie o tym wspominałam. Ich smak kojarzy mi się z wakacjami i Brukselą. Najbardziej smakują mi właśnie te belgijskie z ciasta drożdżowego. Dziele się z wami kolejnym przepisem tłumaczonym z francuskiego na te pyszności. Ostatnio przygotowywałam je z okazji przyjazdu przyjaciela, wam też zapewne posmakują :).
Belgijskie gofry z cukrem perlistym
Składniki
3 łyżeczki suchych drożdży
1 łyżeczka cukru pudru
½ szklanki mleka, letniego
⅓ szklanka wody, letniej
2 duże jajka (w temp. pokojowej)
2 łyżki miodu
1½ łyżki wanilii
½ łyżeczki soli
3 łyżki brązowego cukru
1 szklanki miękkiego masła
4 szklanki mąki
1½ szklanki cukru perlistego
Przygotowanie
Przygotowujemy rozczyn. W pojemniku mieszamy mleko z wodą (nie mogą być zbyt ciepłe) i cukrem pudrem, następnie dodajemy drożdże i odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 minut.
Kiedy rozczyn jest gotowy, przelewamy go do miski i dodajemy jajka, miód, wanilię i sól. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, tak by się dobrze połączyły. Następnie dodajemy brązowy cukier i masło, znów mieszamy. Na końcu wsypujemy mąkę i dokładnie zagniatamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przekładamy wyrobione ciasto do dużej miski wysmarowanej (delikatnie) tłuszczem, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 3 godziny (w tym czasie powinno podwoić swoją objętość). Po tym czasie uderzamy w ciasto, aby uwolnić powietrze, ponownie przykrywamy i wkładamy do lodówki na noc.
Rano wyciągamy ciasto (będzie twarde). Zaczynamy je ugniatać i dodajemy cukier perlisty. Kiedy cukier połączy się z ciastem dzielimy je na 8-10 równych części. Formujemy kulki.
Gofrownicę smarujemy tłuszczem i rozgrzewamy. Gofry pieczemy po kolei do uzyskania złotego koloru. Podajemy z Nutellą, dżemem, cukrem pudrem lub bitą śmietaną.
SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz