Kuchnia włoska była pierwszą, która podbiła moje serce. A szczególnie te proste dania, które bez problemu można wykonać na codzienny obiad. Pamiętam kiedy wracając ze szkoły wchodziłam do domu i czułam zapach spaghetti przygotowywanego przez mamę. Jednym z częściej przygotowywanych dań była też pizza pojawiająca się na kolację. Przepis przywieziony z Włoch. Ciasto przepyszne można dostosować do ulubionej grubości. A na wierzch?... To co każdy lubi najbardziej.
Włoska pizza
Składniki:
1/2 kg mąki
szczypta soli
1 jajko
1/2 szklanki oleju
1 szkl. mleka
1 1/2 łyżeczki cukru
1 torebka drożdży w proszku (lub 7 g świeżych)
Sos:
2 puszki pomidorów
oregano (lub przyprawa do dań włoskich lub pizzy)
odrobina "Jarzynki"/"Kucharka"
Przygotowanie:
Mleko lekko podgrzewamy z cukrem i wsypujemy drożdże (mleko nie może być gorąco bo wtedy drożdże nie wyrosną). Odstawiamy do wyrośnięcia.
Do mąki dodajemy sól i jajko. Następnie wlewamy olej i drożdże. Wszystko razem zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić swoją objętość).
W między czasie przygotowujemy sos i ulubione dodatki do pizzy. W garnku mieszamy pomidory i przyprawy odgrzewając.
Gdy ciasto wyrośnie przekładamy je do wysmarowanych olejem blach (wychodzą 2 średniej wielkości prostokątne pizze). Następnie nakładamy przygotowany sos i dodatki (bez sera).
Pieczemy w 170 st. przez 30 minut. Około 8-10 minut przed końcem pieczenia nakładamy na pizzę ser, żeby się rozpuścił.
SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz