Za tydzień tłusty czwartek, a ja już dziś zapraszam was na moje ulubione serowe pączusie. Są bez drożdży i bardzo szybko się je robi. Smakują wyśmienicie posypane cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z slodkiefantazje.pl
Serowe pączusie
Składniki:
½ kg twarogu (może być z wiaderka)
6 łyżek cukru
5 łyżek gęstej kwaśnej śmietany
4 jajka
2 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżka spirytusu lub octu
16 g cukru waniliowego
Przygotowanie:
Twaróg wrzucamy do dużej miski (jeśli jest to potrzebne to mielimy go wcześniej). Dodajemy resztę składników i wszystko dokładnie mieszamy. Jeśli chcemy by pączusie były takiej samej wielkości możemy użyć gałkownicy do lodów. Jeśli takiej nie mamy to formujemy kulki za momocą zwilżonych dłoni.
W garnku rozgrzewamy olej do temp. 175-180°C i wrzucamy pączusie. Smażymy je z obu stron na ciemnozłoty kolor.
Następnie wykładamy na papierowe ręczniki, aby pączki ociekły z tłuszczu. Gdy ostygną posypujemy je cukrem pudrem.
SMACZNEGO
środa, 19 lutego 2014
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
0 komentarze:
Prześlij komentarz