poniedziałek, 5 maja 2014

Kurcze smażone

Jeśli znudził wam się zwykły smażony kurczak, albo macie dość panierowanego mięsa to możecie wypróbować ten przepis. Filety są niesamowicie soczyste, a to czego nie zjecie od razu możecie wykorzystać do smażonego ryżu z warzywami.

Kurczak smażony na maśle cytrynowym

Składniki: (na 4-6 porcji)

6 filetów z kurczaka
sól
pieprz
1 łyżka sproszkowanej słodkiej papryki
50 g mąki
8 łyżek masła (ok.120 g)
1 łyżeczka suszonego estragonu
5 łyżek soku z cytryny
1 cytryna (do dekoracji)

Przygotowanie:
Filety z kurczaka oczyścić, opłukać, wysuszyć i delikatnie rozbić. Następnie doprawić je z obu stron solą, pieprzem i papryką. Obtoczyć je w mące i smażyć z obu stron po 5 minut na 2 łyżkach (30 g) masła. Po tym czasie zdjąć mięso z patelni i odstawić w ciepłe miejsce.
Na patelni rozpuścić pozostałe masło. Podsmażyć na nim estragon i dodać sok z cytryny. Całość wymieszać i zagotować, a następnie wyłożyć na nie kurczaka. Cytrynę do dekoracji dokładnie wymyć i pokroić w paski.
Kurczaka podajemy z ryżem z warzywami lub pieczonymi ziemniakami.

SMACZNEGO!

0 komentarze:

Prześlij komentarz