środa, 28 maja 2014

Najcudowniejsze wspomnienie z Belgii

Moje najlepsze wspomnienie z pobytu w Brukseli to oczywiście zapach gofrów unoszący się na każdej ulicy. Dziś wzięło mnie na wspomnienia i oto dla was (przetłumaczony z francuskiego) przepis na te cudowne słodkości.

Gofry belgijskie


Składniki:
750 g mąki 
270g ciepłego mleka 
70g świeżych drożdży (lub 30 g suchych drożdży) 
3 całe jajka
2 żółtka
szczypta soli 
1/2 łyżeczki cukru waniliowego 
400g miękkiego masła (lub margaryny) 
500g cukru perlistego lub kandyzowanego


Przygotowanie:
W misce mieszamy wszystkie składniki z wyjątkiem masła i cukru. Następnie odstawiamy je na 30 minut. 
Po tym czasie dodajemy cukier, a później ręcznie wgniatamy masło. Gotowe ciasto dzielimy na kawałki - ok. 75 g na 1. Po 15 minutach można zacząć smażyć gofry. 
Każdą kulkę ciasta wkładamy do gofrownicy na około 2-3 minut. (Nie ma potrzeby wcześniejszego smarowania tłuszczem gofrownicy ze względu na masło.) 
Nie naciskamy zbytnio na gofrownicę, bo gofry nie urosną odpowiednio. Po przygotowaniu możemy je podawać z owocami, nutellą, bitą śmietaną lub cukrem pudrem.


SMACZNEGO!

0 komentarze:

Prześlij komentarz