Moje najlepsze wspomnienie z pobytu w Brukseli to oczywiście zapach gofrów unoszący się na każdej ulicy. Dziś wzięło mnie na wspomnienia i oto dla was (przetłumaczony z francuskiego) przepis na te cudowne słodkości.
Gofry belgijskie
Składniki:
750 g mąki
270g ciepłego mleka
70g świeżych drożdży (lub 30 g suchych drożdży)
3 całe jajka
2 żółtka
szczypta soli
1/2 łyżeczki cukru waniliowego
400g miękkiego masła (lub margaryny)
500g cukru perlistego lub kandyzowanego
Przygotowanie:
W misce mieszamy wszystkie składniki z wyjątkiem masła i cukru. Następnie odstawiamy je na 30 minut.
Po tym czasie dodajemy cukier, a później ręcznie wgniatamy masło. Gotowe ciasto dzielimy na kawałki - ok. 75 g na 1. Po 15 minutach można zacząć smażyć gofry.
Każdą kulkę ciasta wkładamy do gofrownicy na około 2-3 minut. (Nie ma potrzeby wcześniejszego smarowania tłuszczem gofrownicy ze względu na masło.)
Nie naciskamy zbytnio na gofrownicę, bo gofry nie urosną odpowiednio. Po przygotowaniu możemy je podawać z owocami, nutellą, bitą śmietaną lub cukrem pudrem.
SMACZNEGO!
0 komentarze:
Prześlij komentarz