czwartek, 26 czerwca 2014

Smażone francuskie

Czekając na prawdziwą kuchnię i piekarnik staram się mimo braków przygotowywać ciekawe dania. A że lubię ciasto francuskie to szukałam sposobu, żeby móc coś z nim przyrządzić. Po przewertowaniu stosu książek kucharskich, które posiadam w domu, odkryłam przepis idealny dla mnie. Oto przed wami smażone paszteciki z pieczarkami z książki Kuchnia na każdą kieszeń Aliny Stradeckiej.

Paszteciki z pieczarkami

Składniki:
ciasto francuskie
400 g pieczarek
2 łyżki masła
kajzerka
cebula
1/2 szklanki mleka
jajko
sól
pieprz
tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Grzyby obieramy i kroimy. Podsmażamy je na maśle razem z posiekaną cebulką, do momentu, aż odparuje płyn. W tym czasie moczymy kajzerkę w mleku, odciskamy i mielimy razem z pieczarkami. Na koniec wbijamy jajko i doprawiamy.
Ciasto tniemy na prostokąty (z mojego wyszło 12) i rozsmarowujemy na nich nadzienie. Potem zwijamy paszteciki i wkładamy na rozgrzany olej - nie musi być głęboki. Smażymy je z obu stron do zrumienienia. Najlepiej smakują na ciepło.

Paszteciki można też przygotować z innymi farszami, np. z wędliną i serem lub warzywami.

SMACZNEGO!

0 komentarze:

Prześlij komentarz