Uwielbiam wszelkie wypieki z jabłkami. Dlatego nie mogłam się oprzeć przepisowi, który znalazłam w Pyszne 25 Anny Starmach. Jeśli nie macie dostępu do książki to przepis poniżej.
Mini szarlotki z sosem waniliowym
5 jabłek
1 łyżka soku z cytryny
100 g mąki pszennej
100 g kaszy manny
100 g cukru
100 g masła
Sos waniliowy:
250 ml mleka
laska wanilii
2 żółtka
40 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach - mieszamy z sokiem z cytryny. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Masło kroimy na drobne kawałeczki.
Do sylikonowych foremek wykładamy warstwę suchych składników, na nich układamy kilka kawałeczków masła i 1-2 łyżki jabłek (ugniatamy, tak żeby wypełniły 3/4 foremki). Na wierzch znów wykładamy suche składniki i masło.
Szarlotki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy je w foremkach do całkowitego ostygnięcia.
Sos:
Mleko gotujemy z połową cukru i rozciętą laką wanilii. Żółtka mieszamy z resztą cukru i mąką. Żółtka zaprawiamy odrobiną zagotowanego mleka, a następnie przelewamy całość do garnka z mlekiem. Gotujemy cały czas na małym ogniu mieszając. Sos powinien zgęstnięć, ale się nie zagotować. Przed podaniem sos należy przecedzić przez sito.
Szarlotki podajemy polane sosem waniliowym.
SMACZNEGO
Pyszności:)
OdpowiedzUsuń