
Tarta truskawkowa z kremem cytrynowym
Składniki:
Na ciasto:
100 g mąki
25 g płatków owsianych
12 g cukru
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody
62 g zimnego masła
Krem:
250 śmietany kremówki
1 łyżka cukru
truskawki
mięta do przybrania
Przygotowanie:

Truskawki myjemy i czyścimy z szypułek. Następnie przekrawamy na pół i układamy na przestudzonym cieście.
Do miski wkładamy 3 łyżki lemon curd i 1 łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy i dodajemy śmietanę. Wszystko ubijamy, aż uzyskamy konsystencję kremu i wykładamy na truskawki. Całość możemy przybrać uprażonymi migdałami i listkami mięty. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
SMACZNEGO
Mmm, wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuń