niedziela, 9 listopada 2014

Cytrynowy słoiczek

Dawno nie pojawiło się nic nowego, ale sporo się działo. Teraz nowy przepis będzie się pojawiał raz na tydzień w niedzielę. 
Ostatnio chodzi za mną tarta cytrynowa z bezą. Oczywiście najbardziej lubię w niej ten cytrynowy krem. Postanowiłam, więc przygotować go wcześniej, a we wtorek zrobić upragnioną tartę.

Lemon curd

Składniki:
2 całe jajka
2 żółtka
160 g cukru (drobnego, do wypieków)
80 g masła
skórka i sok z 2 cytryn

Przygotowanie:
Jajka i żółtka roztrzepujemy z cukrem w małym rondelku. Następnie stawiamy na kuchence i podgrzewamy na niewielkim płomieniu. 
Dodajemy masło, sok i skórkę z cytryny. Cały czas mieszamy, aż masa zacznie gęstnieć i się zagotuje. Kiedy otrzymamy jednolitą konsystencję, przecedzamy krem przez sitko (dodajemy z powrotem skórkę, która się na nim osadziła) i wlewamy do wyparzonego słoika.
Lemon curd możemy trzymać w lodówce do 2 tygodni. 


Przepis pochodzi z taste.com.au
SMACZNEGO
















0 komentarze:

Prześlij komentarz