Moja druga przymiarka do risotto - tym razem udana. Również z Pyszne 25. Zapraszam i smacznego :)
Risotto z zielonym groszkiem i pesto
Składniki:
200 g ryżu arborio
ok. 1 l bulionu warzywnego lub wody
1 mała cebula
50 ml białego wina (można pominąć)
szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
2 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz
pesto bazyliowe
Przygotowanie:
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na odrobinie oliwy. Następnie dodajemy ryż i dalej smażymy ok. 1 min. Wlewamy wino (jeśli go używamy) i czekamy aż odparuje. Następnie wlewamy chochlę bulionu, czekamy, aż się wchłonie i dodajemy kolejną. Czynność powtarzamy, aż nie skończy się cały bulion. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po 15-17 minutach) dodajemy groszek i gotujemy przez kilka kolejnych minut. Tuz przed podaniem dodajemy pesto, doprawiamy do smaku i posypujemy startym parmezanem.
SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz