poniedziałek, 31 sierpnia 2015

Włoskie wege

Moja druga przymiarka do risotto - tym razem udana. Również z Pyszne 25. Zapraszam i smacznego :)

Risotto z zielonym groszkiem i pesto


Składniki:

200 g ryżu arborio
ok. 1 l bulionu warzywnego lub wody
1 mała cebula
50 ml białego wina (można pominąć)
szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
2 łyżki tartego parmezanu
sól, pieprz
pesto bazyliowe


Przygotowanie:

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na odrobinie oliwy. Następnie dodajemy ryż i dalej smażymy ok. 1 min. Wlewamy wino (jeśli go używamy) i czekamy aż odparuje. Następnie wlewamy chochlę bulionu, czekamy, aż się wchłonie i dodajemy kolejną. Czynność powtarzamy, aż nie skończy się cały bulion. Gdy ryż będzie już prawie gotowy (po 15-17 minutach) dodajemy groszek i gotujemy przez kilka kolejnych minut. Tuz przed podaniem dodajemy pesto, doprawiamy do smaku i posypujemy startym parmezanem.


SMACZNEGO

0 komentarze:

Prześlij komentarz