środa, 17 października 2012

Jesienne malinowe pancakes

Kiedy się człowiekowi nudzi to nawet z nie sezonowych malin chce się robić smakołyki. Choć już nie znajdziemy ich na krzaczkach to w sklepach można ;D. Zapraszam do wypróbowania też z borówkami amerykańskimi. 


Mini pancakes z malinami i miodem

Składniki:
1 szklanka mąki
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
125 ml jogurtu naturalnego
125 ml wody niegazowanej
2 1/2 łyżki oleju
garść malin (mogą być też takie ze słoiczka)
miód

Przygotowanie:
Mieszamy mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę, sól, jajka, jogurt i wodę, aż do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy maliny delikatnie mieszając łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej i nakładamy ciasto małymi porcjami smażąc po 1 minucie z każdej strony. 
Po usmażeniu polewamy "naleśniczki" miodem i dekorujemy malinami.

SMACZNEGO

2 komentarze:

  1. ja uwielbiam z borowkami. a dzisiaj caly dzien za mna takie chodza, ale chyba juz a pozno na objadanie :D zrobie jutro rano :)

    OdpowiedzUsuń
  2. u mnie jeszcze wczoraj były malinki na krzaczku :( ale po dzisiejszej śnieżycy już ich chyba nie zastanę...

    OdpowiedzUsuń