niedziela, 3 marca 2013

Ulubione ciasto taty

Mój tata potrafi zjeść całą blachę tego ciasta za jednym zamachem. Może dlatego mama tak często je robi :D. Zachwyciło też moich znajomych, którzy od razy prosili o przepis. Kruche ciasto przełożone jabłkami i budyniem waniliowym... pasuje zarówno do szklanki mleka jak i niedzielnej kawy. 

Jabłecznik z budyniem

ciasto: 
0,5 kg mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g margaryny
1 szklanka cukru 
2 jajka
nadzienie: 
1,5 kg jabłek
2 budynie waniliowe
3 szklanki mleka

Przygotowanie:
Zagniatamy mąkę, proszek do pieczenia, margarynę, cukier i jajka. Odstawiamy na 15 minut i dzielimy na dwie części.

Jedną część wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę, na nie kładziemy obrane i pokrojone w "ósemki" lub starkowane jabłka. Budyń gotujemy wg przepisy na opakowaniu i gorący wylewamy na jabłka. Drugą częścią ciasta przykrywamy budyń.

Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 45 minut w temp. 160-170 stopni. Po upieczeniu ostygnięte ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

SMACZNEGO

3 komentarze: