sobota, 3 października 2015

Give me some fish

No i oczywiście przepis wpisałam wczoraj, ale zapomniałam opublikować... To już chyba kwestia wieku :P. W każdym razie zapraszam na pyszną rybę w cieście. Niektórym na pewno przywoła na myśl brytyjski "fish'n'chips", tylko, że tu wersja bez frytek :D.

Ryba w cieście ze szpinakiem

Składniki:
2 jajka
6 łyżek mąki
120 ml mleka
sól
pieprz
400 g filetu z dorsza (lub innej ryby)
olej do smażenia
szpinak
masło
śmietana
czosnek
estragon

Przygotowanie:
Rybę kroimy w dość grube pasy. W misce mieszamy dokładnie jajka, mąkę i mleko. Rybę doprawiamy (ciasto też delikatnie możemy wg własnego smaku). Następnie wkładamy rybę do ciasta na około 4-5 minut. W tym czasie rozgrzewamy olej na patelni. I smażymy rybę, aż się ładnie zarumieni z obu stron. 
W mniejszym garnuszku na masełku rozmrażamy szpinak (u mnie w liściach; można też użyć świeżego). Doprawiamy czosnkiem i estragonem (dodałam też trochę kucharka - bo mąż lubi, ale każdy doprawia wg własnego smaku). Na koniec dodajemy śmietany - ile kto uważa za stosowne. 
Rybę po ściągnięciu z patelni wykładamy na ręcznik papierowy, a następnie podajemy z przygotowanym szpinakiem.

SMACZNEGO

0 komentarze:

Prześlij komentarz