poniedziałek, 30 stycznia 2012

Powitanie :D - czekoladowe ciasteczka z nadzieniem

Tak na dobry początek zacznę od czekoladowych ciasteczek z nadzieniem z kremu marshmallow. Przy okazji to dobry prezent na zbliżające się Walentynki ;D.



Czekoladowe ciasteczka "Whoopie" z nadzieniem 

Składniki:

Ciastka
175 g masła/margaryny (miękkiego)
210 g brązowego cukru
1 jajko
1 łyżeczka aromatu waniliowego
325 g mąki
62 g kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
240 ml maślanki

Nadzienie
28 g miękkiego masła
3 łyżki cukru pudru
1/8 łyżeczki soli
1 słoik kremu marshmallow*
1 łyżeczka aromatu waniliowego

Przygotowanie:

Ciastka
Piekarnik nagrzewamy do 175 st. C. Foremkę do ciastek smarujemy olejem.
W dużej misce mieszamy masło i cukier przez około 3 minuty. Następnie dodajemy aromat waniliowy i jajko. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
W drugiej misce mieszamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i sól. Połowę sypkich składników dodajemy do masła i mieszamy. Kiedy składniki są prawie połączone dodajemy maślankę i nadal mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą część suchych składników. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Do wgłębień nakładamy ciasto (tak by zajmowało około 2/3 objętości).
Wkładamy do piekarnika i pieczemy 8-10 minut lub do momentu gdy będą suche (patyczek). Wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy ostygnąć w blasze (ok. 8 minut). Następnie wyjmujemy do całkowitego ostygnięcia.
Nakładamy nadzienie na jedno ciastko i przykrywamy drugim.


Nadzienie
Masło rozbijamy do uzyskania konsystencji kremu. Dodajemy cukier i sól nadal mieszając. Następnie dodajemy krem marshmallow i aromat waniliowy. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. 


Najlepiej użyć od razu po zrobieniu, ale można także do 1 tygodnia trzymać w lodówce. Po wyjęciu poczekać aż osiągnie temperaturę pokojową i przemieszać. 

*krem marshmallow można zrobić samodzielnie w domu:

Krem marshmallow

Składniki
90 g pianek marshmallow (można dostać w każdym markecie, np. Jojo)
75 ml mleka
225 ml śmietany kremówki

Przygotowanie
Mleko i pianki wkładamy do małego garnka i podgrzewamy cały czas mieszając. Pianki mają się rozpuścić, ale nie mogą się zagotować. Odstawiamy do ostygnięcia.
Ubijamy śmietanę (bez dodatku cukru) i dodajemy do niej ostudzone mleko piankowe. Mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. 

Przepis pochodzi z opakowania formy do ciastek firmy Wilton.

SMACZNEGO

2 komentarze: