wtorek, 31 stycznia 2012

Czerwony ryż z kurczakiem - szybki zdrowy obiad

Z nudów w czasie ferii przychodzą mi do głowy różne pomysły kulinarne. W końcu jest tyle smaków do wypróbowania. W ostatni dzień stycznia polecam połączenie moich ulubionych składników - kurczaka i ryżu, a dodatkowo papryka... mniam.
Ciepły obiadek z kurczakiem i ryżem, to idealna potrawa na zimowe popołudnie. Danie można oczywiście urozmaicać według własnego gustu.

Czerwony ryż z kurczakiem

Składniki
80 dag filetu z kurczaka pokrojonego w małe kawałki
1,5 szklanki ryżu (3 woreczki)
3 duże czerwone papryki pokrojone w dość dużą kostkę
duża cebula pokrojona w grubą kostkę
8 posiekanych sporych ząbków czosnku
łyżka oregano (suszone)
łyżka słodkiej papryki (suszona)
łyżeczka chili
2 szklanki bulionu drobiowego
2/3 szklanki sosu pomidorowego (nie koncentratu)
mała puszka groszku
3 łyżki oliwy


Przygotowanie
Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy kurczaka doprawionego solą i pieprzem. Dodać paprykę, cebulę, czosnek i oregano. Smażyć przez 5 minut. Następnie wsypać słodką paprykę, chili i ryż. Wszystko dokładnie wymieszać i wlać bulion oraz sos pomidorowy. Zagotować i przykryć. Gotować na małym ogniu przez około 20-25 minut, aż ryż będzie miękki - mieszać do jakiś czas, ponieważ ryż może przywierać do patelni. (Jeśli ryż za wcześnie wchłonie cały płyn to dolać trochę bulionu.)
Wsypać groszek, delikatnie wymieszać i przykryć. Podgrzewać jeszcze 2-3 minuty, aż groszek będzie gorący. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Najlepiej podawać od razu po przygotowaniu.

Danie można posypać drobno pokrojonymi pomidorami prosto z lodówki, nabierze wtedy ciekawego smaku.


Przepis z książeczki "Tanie gotowanie" dołączonej do numeru 02/2012 magazynu Kuchnia.

SMACZNEGO


0 komentarze:

Prześlij komentarz