W czasie siarczystych mrozów za oknem możemy przenieść się na chwilę do USA gdzie (jeśli wierzyć telewizji) było dziś 20 stopni na plusie. A jeśli Stany to i obowiązkowy przystanek w każdej podróży za ocean, czyli przepyszne, puszyste pancakes. Smakują wyśmienicie z konfiturami, cukrem, masłem i oczywiście syropem klonowym.
Są niesamowicie proste w przygotowaniu i znakomicie nadają się na szybką kolację czy też śniadanie. Pojawiają się chyba w każdym obyczajowym amerykańskim filmie. U mnie na kolacji goszczą w wersji z konfiturą truskawkową i cukrem pudrem.
Składniki
1 i 1/4 szklanki mąki
1 jajko
1 i 1/4 szklanki maślanki
1/4 szklanki cukru pudru
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
1/4 szklanki oliwy
szczypta soli
Przygotowanie
Mieszamy wszystkie składniki (masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany). Smażymy po 1 minucie z dwóch stron na rozgrzanej, suchej patelni. Podajemy z syropem klonowym, dżemem, konfiturami, cukrem.
Przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku.
SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz