sobota, 4 lutego 2012

Tort "American Beauty" w urodzinowej odsłonie

Jako, że już jutro będę obchodzić kolejne urodziny, postanowiłam umilić je sobie piekąc tort. Wybór ostatecznie padł na śmietankowo-owocowy tort "American Beauty" tyle, że bez płatków róż i w wersji truskawkowej. 

Tort "American Beauty"

Składniki
3 jajka, oddzielnie żółtka i białka, o temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru pudru
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki konfitury truskawkowej
Na krem:
500 g serka śmietankowego 
1/3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru pudru

Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żółtka ucierać z połową cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie gęsta i puszysta piana. W drugiej misce ubijać białka z resztą cukru pudru przez około 5 minut, aż powstanie sztywna i błyszcząca piana. Połączyć ją z utartymi żółtkami a następnie bardzo delikatnie wymieszać drewnianą łyżką z przesianą mąką pszenną i ziemniaczaną.Masę wyłożyć do przygotowanej formy i piec przez około 30 minut na złoty kolor, aż wierzch ciasta będzie złoty i chrupiący. Studzić przez 15 minut w formie, następnie wyjąć ciasto na kratkę i całkowicie ostudzić.
Zmiksować serek śmietankowy razem z mlekiem i cukrem pudrem.
Ciasto przekroić poziomo na 2 części, dolną część posmarować konfiturą malinową i połową kremu. Przykryć drugą częścią ciasta i wysmarować je drugą połową kremu. Wstawić do lodówki.
Dekorować według uznania.

Przepis ze strony Kwestia Smaku.

SMACZNEGO

0 komentarze:

Prześlij komentarz