piątek, 10 lutego 2012

Piątkowa zapiekanka ziemniaczana

Postanowiłam zrobić niespodziankę mojemu tacie i przygotować mu na obiad zapiekankę ziemniaczaną z pomidorami, pieczarkami i cebulą. Oczywiście jeśli ktoś lubi to można dodać mięso. 

Zapiekanka ziemniaczana

Składniki
1 kg ziemniaków
4 duże pomidory
10 średnich pieczarek
2 duże cebule
ser żółty
przyprawy (wg uznania)
500 ml śmietany 18%

Przygotowanie
Obieramy ziemniaki i kroimy w plasterki (0,5 cm grubości). Pomidora, pieczarki i cebulę także kroimy w plasterki. Brytfankę smarujemy masłem i układamy składniki warstwami. Zaczynamy od ziemniaków, następnie pieczarki, pomidory, cebula, przyprawy i 250 ml śmietany. Następnie zaczynamy od początku, ostatnią warstwą powinny być ziemniaki, na nich układamy ser.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na 1 - 1,5 godziny. 


Przepis bierze udział w akcji:

SMACZNEGO

1 komentarz: