sobota, 4 lutego 2012

Malezja na talerzu - Pauzhi

Dla osób które się na prawdę nudzą i uwielbiają kuchnię azjatycką. Danie na prawdę pyszne, szczególnie z sosem sojowym.

Pauzhi - bułeczki z mięsem

Składniki

Ciasto
500 g mąki
15 g drożdży
1 łyżeczka cukru
260 ml wody
1 łyżka oleju

Nadzienie
300 g mielonej wieprzowiny
3 dymki
1 cm imbiru
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka bulionu mięsnego

Przygotowanie
Mieszamy w misce letnią wodę, drożdże i cukier. Zagniatamy z mąką. Dodajemy olej i kontynuujemy zagniatanie przez 10 min. Natłuszczamy miskę olejem, wkładamy ciasto i przykrywamy ściereczką. Odstawiamy na godzinę.
Robimy nadzienie. Siekamy dymki, imbir kroimy w cieniutkie paseczki. Mieszamy dokładnie z pozostałymi składnikami. Dobrze jest wszystko lekko podsmażyć. 
Rozwałkowujemy ciasto i dzielimy je na porcje (ciasto powinno być cienkie ale nie za bardzo). Z każdej formujemy kulkę i rozpłaszczamy ją, tak aby brzegi były cieńsze. Na środku każdej porcji kładziemy łyżkę nadzienia, łączymy brzegi, formując równe fałdki. Przenosimy bułeczki na papier do pieczenia, odstawiamy na 20 min. Zagotowujemy wodę w garnku. Gotujemy na parze ok. 15 min. Podajemy od razu.

Przepis pochodzi z Magazyn Kuchnia.

SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Następnym razem, jak się będziemy widzieć, to koniecznie musisz mi to przyrządzić *.* <3333
    Bo zanim ja się nauczę i ogarnę...xD

    OdpowiedzUsuń