To było chyba pierwsze danie jakie nauczyłam się robić jeszcze jako dziecko. Są odpowiednie na każdą pogodę, a mi zawsze kojarzą się z domem.
Racuchy
Składniki
2 szklanki mąki
5 dag drożdży
2 jajka
1,5 szklanki mleka
sól
olej do smażenia
Przygotowanie
Drożdże rozcieramy z odrobiną ciepłego mleka i łyżką mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę, resztę ciepłego mleka, jajka roztrzepane z solą i wyrośnięte drożdże mieszamy do uzyskania jednolite masy. Ciasto odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Smażymy na rozgrzanej patelni z dwóch stron.
Można dodać do ciasta jabłka lub banany.
Podajemy z cukrem, śmietaną lub sosem tzatzyki.
Przepis pochodzi z książki "Obiad z pomysłem. Na cały miesiąc."
SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz