środa, 4 czerwca 2014

Truskawkowy dzień

Uwielbiam truskawki. Co roku czekam aż się pojawią i nie mogę się najeść. Oczywiście najlepiej smakują z jogurtem i cukrem :). Ale tym razem skusił mnie przepis na sernik z tymi owocami.


Przepis pochodzi z bloga Kwestia Smaku.

Sernik na zimno z truskawkami
Składniki:
500 g twarogu sernikowego
100 g cukru (1/2 szklanki)
1 cukier wanilinowy 
skórka i sok z 1 cytryny
400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
4 łyżeczki żelatyny w proszku
200 g białej czekolady
około 300-400 g truskawek

Przygotowanie:
Do miski wkładamy ser oraz cukier i cukier waniliowy. Wszystko razem dobrze mieszamy, żeby masa się napowietrzyła. 
Zetrzeć skórkę i wycisnąć sok z cytryny, skórkę dodać do sera, sok zachować na potem - urzyjemy go do rozpuszczenia żelatyny.
Gęstą część mleka kokosowego dodajemy do masy serowej i dobrze mieszamy. Wodę kokosową z puszki wykorzystujemy do rozpuszczenia żelatyny.
Żelatynę najpierw moczymy w garnuszku przez 10 minut w kilku łyżkach wody kokosowej, później dodajemy więcej wody kokosowej i sok z cytryny. Podgrzewamy żelatynę nie zagotowując jej, cały czas mieszamy aż cała się rozpuści (nie będzie widocznych ziarenek żelatyny).
Do ciepłej żelatyny dodajemy roztopioną czekoladę i wymieszamy na jednolitą masę. Następnie dodajemy 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz możemy już przelać żelatynę do masy serowej i wszystko zmiksować. 
Wykładamy masę na spód tortownicy i wciskamy w nią połówki truskawek. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.

SMACZNEGO!

0 komentarze:

Prześlij komentarz