poniedziałek, 29 grudnia 2014

Słodka Francja

Na Sylwestra warto przygotować coś specjalnego. Polecam mój ulubiony francuski deser czyli crème brûlée. 


Crème brûlée

Składniki:
6 żółtek
250 g cukru
pół laski wanilii
500 ml śmietany 30%

Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem. Śmietanę podgrzewany z laską wanilii przeciętą i z wydrążonymi nasionami.
Delikatnie studzimy śmietanę i przez sitko wlewamy ją żółtek. Dokładnie mieszamy, zdejmujemy piankę, która się wytworzyła i przelewamy krem do foremek.
Wstawiamy do piernika nagrzanego do 100°C na 50 minut. Następnie studzimy i wstawiamy do lodówki na 5 godzin.
Jeśli nie mamy palnika a chcemy uzyskać chrupiącą skorupkę z cukru wystarczy posypać krem cukrem i wstawić do piekarnika z włączoną tylko górna grzałką. Już po 15 sekundach cukier zacznie się rozpuszczać.


SMACZNEGO

1 komentarz: