środa, 26 sierpnia 2015

Apetyt na jabłka

Uwielbiam wszelkie wypieki z jabłkami. Dlatego nie mogłam się oprzeć przepisowi, który znalazłam w Pyszne 25 Anny Starmach. Jeśli nie macie dostępu do książki to przepis poniżej.

Mini szarlotki z sosem waniliowym


Składniki:
5 jabłek
1 łyżka soku z cytryny
100 g mąki pszennej
100 g kaszy manny
100 g cukru
100 g masła

Sos waniliowy:
250 ml mleka
laska wanilii
2 żółtka
40 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej


Przygotowanie:
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach - mieszamy z sokiem z cytryny. W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Masło kroimy na drobne kawałeczki. 
Do sylikonowych foremek wykładamy warstwę suchych składników, na nich układamy kilka kawałeczków masła i 1-2 łyżki jabłek (ugniatamy, tak żeby wypełniły 3/4 foremki). Na wierzch znów wykładamy suche składniki i masło. 
Szarlotki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 st. C na 20 minut. Po upieczeniu zostawiamy je w foremkach do całkowitego ostygnięcia.
Sos:
Mleko gotujemy z połową cukru i rozciętą laką wanilii. Żółtka mieszamy z resztą cukru i mąką. Żółtka zaprawiamy odrobiną zagotowanego mleka, a następnie przelewamy całość do garnka z mlekiem. Gotujemy cały czas na małym ogniu mieszając. Sos powinien zgęstnięć, ale się nie zagotować. Przed podaniem sos należy przecedzić przez sito.

Szarlotki podajemy polane sosem waniliowym.

SMACZNEGO

1 komentarz: