wtorek, 9 czerwca 2015

Pod cytrynową chmurką

Zdarzyło się jednodniowe opóźnienie, ale mam dla was sporo przepisów na czerwiec, więc mam nadzieję, że wynagrodzi to ostatnie "ubogie" w przepisy miesiące. Zaczniemy od tarty truskawkowej, a później... to sami zobaczycie. Będzie kolorowo i pysznie - to mogę obiecać.








Tarta truskawkowa z kremem cytrynowym

Składniki:
Na ciasto:
100 g mąki
25 g płatków owsianych
12 g cukru
1 żółtko
3 łyżki zimnej wody
62 g zimnego masła
Krem:
250 śmietany kremówki
1 łyżka cukru
truskawki
mięta do przybrania

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na  ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy aż przestanie kleić się do rąk (możemy podsypać mąką w razie potrzeby). Zawijamy w folię i wkładamy na 20 minut do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę. Nakłuwamy widelcem, żeby nie wyrastało w czasie pieczenia. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut. 
Truskawki myjemy i czyścimy z szypułek. Następnie przekrawamy na pół i układamy na przestudzonym cieście.
Do miski wkładamy 3 łyżki lemon curd i 1 łyżkę cukru. Dokładnie mieszamy i dodajemy śmietanę. Wszystko ubijamy, aż uzyskamy konsystencję kremu i wykładamy na truskawki. Całość możemy przybrać uprażonymi migdałami i listkami mięty. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.

SMACZNEGO

1 komentarz: