wtorek, 17 listopada 2015

Pełna jesień... jabłka z dynią

W domu dużo jabłek i dyni. Same jesienne cuda, które sprawiają, że ta pora roku nabiera rumieńców. Ja zechciałam je połączyć i zachować na chłodniejsze dni, które coraz bliżej. Dlatego podzielę się z wami przepisem, który znalazłam. Przed wami pyszny mus idealny zarówno na kanapki jak i do naleśników.
Przepis pochodzi z Kwestia Smaku.

Mus jabłkowo-dyniowy

Składniki
4 jabłka (kwaśne i twarde, jak na szarlotkę, np. szara reneta, boiken, antonówka)
4 łyżki cukru
skórka starta z 1 pomarańczy lub kilka kropli ekstraktu pomarańczowego
1/3 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
1 szklanka (200 g) purée z pieczonej dyni

Przygotowanie
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy jeszcze na 4 mniejsze kawałki. Wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, skórkę lub ekstrakt z pomarańczy, cynamon i gałkę, mieszamy. Dusimy przez około 10 minut, co chwilę mieszamy.
Gdy jabłka się rozpadną dodajemy purée z dyni i mieszamy. Miksujemy blenderem  na gładki mus i dalej prażymy przez około 15 minut na małym ogniu. Mus dodatkowo zgęstnieje i nabierze głębszego smaku, sprawdzamy czy ilość cukru jest wystarczająca, w razie potrzeby dosładzamy.
Gorący mus wkładamy do słoiczków i od razu zamykamy, przechowujemy w lodówce przez około 1 tydzień. Na dłuższe przechowywanie w spiżarce należy wyparzyć i osuszyć słoiczki a po napełnieniu mus zapasteryzować. Jeśli zostanie nam purée z upieczonej dyni można je zamrozić.

SMACZNEGO

1 komentarz:


  1. Jak miło, że podałaś źródło - ten przepis przewija się na różnych blogach, bez podania pochodzenia - to jest żenujące,jak można sobie przypisywać nieswój przepis - mus pyszny, bo też go zrobiłam i delektuję się nim w chłodne wieczory - serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń