czwartek, 12 listopada 2015

Zainspirowane kawą

Kiedy zaczyna się październik, zawsze udaję się do Starbucksa na Pumpkin Spice Latte. Po prostu uwielbiam ten smak dyni i przypraw korzennych. I właśnie to zainspirowało pomysł na babeczki. A jaki był komentarz mojego lubego po zjedzeniu ich? "Dlaczego tak mało?" Zatem zapraszam do pieczenia...

Pumpkin Spice Latte Muffins

Składniki
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cynamonu (można zastąpić go przyprawami korzennymi)
1-2 łyżka mocnej kawy rozpuszczalnej
3/4 kostki masła
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki maślanki
1 i 1/4 szklanki puree z dyni

opakowanie serka mascarpone
200 ml śmietany 30%
100 g białej czekolady

Przygotowanie
Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy pojedynczo jajka. Po czym dodajemy maślankę, puree i kawę. Dokładnie mieszamy i dodajemy suche składniki. Wszystkie składniki muszą się połączyć. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. C. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki (do 2/3 wysokości) i pieczemy 30-35 minut. 
Kiedy muffinki całkowicie wystygną przygotowujemy krem. Czekoladę rozpuszczamy (w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce) i przestudzoną dodajemy do serka mascarpone. Dokładnie mieszamy. Do serka dodajemy śmietanę i ubijamy. Przygotowany krem nakładamy na babeczki.

SMACZNEGO

1 komentarz: