piątek, 10 stycznia 2014

Maliny w karnawale

Trwa karnawał. Dlatego dziś chciałabym wam zaproponować deser w sam raz na zabawę z przyjaciółmi. Nie jest on zbyt pracochłonny i powinien trafić w gusta wszystkich gości. 

Mus malinowy z białym winem


Składniki:
400 g malin (mogą być mrożone)
0,5 szklanki cukru
1 szklanka śmietany kremówki
2 białka
2 łyżeczki żelatyny
75 ml białego słodkiego lub półsłodkiego wina


Przygotowanie:
Owoce gotujemy z cukrem. Nie muszą wrzeć, ważne żeby się rozpadały. Następnie przecieramy je przez drobne sitko. Tak by w musie było jak najmniej pestek.
W ok. 100 ml ciepłej wody rozpuszczamy żelatynę. Powinna ona dobrze wystygnąć zanim dodamy ja do musu.
Ubijamy białka i śmietanę w osobnych miskach. Do białek dodajemy wystudzony przecier z owoców i delikatnie łączymy. Następnie dodajemy ubitą śmietanę  i także delitatnie mieszamy. Teraz dodajemy żelatynę i wino. Wszystko dobrze mieszamy i rozlewamy do przygotowanych szklaneczek/kieliszków.
Mus zostawiamy w lodówce na minimum 4 godziny. Możemy go udekorować owocami i listkiem mięty.

SMACZNEGO

0 komentarze:

Prześlij komentarz