poniedziałek, 9 lipca 2012

Parla come magni

Cudowny zapach duszonego mięska od razu zdradzał co mama przygotowuje na obiad. Spaghetti z karkówką, jest tak samo dobre zaraz po przygotowaniu jak i odsmażone. Moje ulubione danie z dzieciństwa, kiedy razem z siostrą odchodziłyśmy od stołu całe umazane czerwonym sosem :D. To danie, które niezmiennie jako pierwsze kojarzy mi się z kuchnią włoską. 
Parla come magni znaczy tyle co mów jakbyś miał to zjeść, jeśli chodziłoby o spaghetti to byłby to na pewno monolog. :D

Spaghetti z karkówką

Składniki:
40 dag karkówki, można także filety z kurczaka
paczka makaronu spaghetti
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego lub puszka krojonych pomidorów
przyprawy
całe chilli (lub suszone)
jeśli ktoś lubi to może wkroić cebulę, marchewkę (dodajemy je do mięsa przed przyprawami)

Przygotowanie:
Na lekko nagrzanej patelni z olejem wrzucamy pokrojoną w kostkę karkówkę i przykrywamy. Jak woda z karkówki wyparuje, mięso zalewamy wodą i dusimy na małym ogniu. Jak połowa wody wyparuje dodajemy przyprawy i chili (odrobinę, chyba że ktoś lubi ostre dania). Dodajemy koncentrat i dusimy aż wyparuje woda. Oczywiście doprawiamy według własnego uznania.
Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. Trzeba pamiętać by nie zalewać ugotowanego makaronu zimną wodą bo sos będzie spływał. Jeszcze parujący wykładamy na talerze. Polewamy sosem i podajemy. Dla dekoracji można posypać startym parmezanem i listkami bazylii. 

SMACZNEGO

0 komentarze:

Prześlij komentarz