piątek, 13 lipca 2012

Słodkości na kruchym spodzie

Na działce rodziców można już zbierać maliny. Wybrałam się więc z mamą i powstały takie cuda :). Wszyscy się zajadaliśmy pysznymi kruchymi słodkościami z kremem budyniowym. Wam też polecam.



Owocowe tartaletki z kremem budyniowym (6 szt.)

Składniki:
owoce (maliny i jagody)
Ciasto
210 g mąki
3 łyżki cukru
100 g masła
aromat waniliowy
1 jajko
Krem
2 budynie waniliowe
500 ml mleka
60 g masła

Przygotowanie:
Zagniatamy ciasto, owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki.  
W szklance mleka rozrabiamy oba budynie, a pozostałą część zagotowujemy z 4 łyżkami cukru. Kiedy mleko się zagotuje wlewamy mieszankę budyniową ciągle mieszając. Gotowy budyń odstawiamy do ostygnięcia.
Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy. Dzielimy je na 6 części i wykładamy do foremek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy spody do ostygnięcia.
Wystudzony budyń miksujemy z masłem. Gotowy krem wykładamy na wystudzone spody i układamy na nich owoce. 


Przepis bierze udział w akcji:



SMACZNEGO

0 komentarze:

Prześlij komentarz