środa, 13 lutego 2013

Makaronowa wariacja

Ma ktoś może ochotę na tuńczyka? Jeśli tak to  polecam takie oto pierożki. Są bardzo łatwe w przygotowaniu i smaczne. Moim zdaniem zaspokoi zarówno fanów kuchni włoskiej jak i azjatyckiej. A dlatego przepyszny szpinak... mniam :D
Makaronowe pierożki z tuńczykiem

Składniki: (na 40 sztuk)
200 g mąki
2 jajka
20 g soli
puszka tuńczyka (ja użyłam takiego w sosie własnym)
1/4 średniej cebuli
1 ząbek czosnku
1 cm imbiru
pieprz, ostra papryka w proszku
mrożony szpinak w liściach

Przygotowanie:
Z mąki, jajek i soli zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na bardzo cienki placek i zostawiamy. Zabieramy sie za przygotowanie farszu. Tuńczyka wrzucamy na patelnię z drobno posiekaną cebulą i imbirem. Nie dolewamy oleju, niech przesmaży się w sosie z puszki. Na koniec dodajemy czosnek i jeszcze chwilę smażymy doprawiając szczyptą pieprzu i papryki.
Z ciasta wycinamy kwadraciki i na środku każdego układamy farsz i zawijamy w trójkąciki lub "uszka". Jednocześnie nastawiamy ganek z lekko osolona wodą. Przygotowane pierożki wrzucamy do gotującej się wody na około 2-3 minuty (makaron domowej roboty gotuje się szybciej niż kupny). Odcedzamy i przeżucamy do miski, polewamy odrobiną oleju żeby się nie posklejały.
Przygotowujemy szpinak. Wrzucamy brykieciki na wrzątek i czekamy aż się rozpuszczą. Następnie szpinak odcedzamy i płuczemy w zimnej wodzie. Później podsmażamy go z przyprawami (wg własnego uznania - ja dodaję pieprz, czosnek i estragon). Tak przygotowany szpinak wykładamy na talerze. Na tej samej patelni podsmażamy przygotowane wcześniej makaronowe pierożki i układamy je na szpinaku. 
Możemy je podawać posypane parmezanem lub z sosem sojowym.

SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. Wow, ciekawy pomysł :) Skusiłabym się na porcję. Tuńczyk i szpinak to połączenie, którego jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń