piątek, 15 lutego 2013

Na duży apetyt

Mój narzeczony wraca z pracy bardzo głodny więc postanowiłam przygotować mu coś konkretnego na obiad. Radość była niezmierna gdy zobaczył, że jedzenie ledwo mieści się na talerzu. Danie lekko pikantne, ale też z nutką słodyczy :D.
Schab w cieście francuskim z batatami

Składniki (na 2 osoby):
2 kawałki schabu
ciasto francuskie
5-6 średnich pieczarek
1/4 średniej cebuli
ząbek czosnku
ser żółty
sól. pieprz
batat
olej

Przygotowanie:
Kotlety nacieramy solą i pieprzem i podsmażamy bez oleju. Odkładamy na talerz i zabieramy się za przygotowanie pieczarek. Myjemy je i obieramy, a następnie kroimy w paski. Wrzucamy na patelnię z odrobiną oleju i posiekana cebulką. Na koniec dodajemy czosnek i zalewamy wszystką 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem około 5-6 minut.
Bataty myjemy i kroimy w grubą kostkę lub paski. Układamy je na blasze z papierem do pieczenia, posypujemy je solą i pieprzem, polewamy delikatnie olejem. Pieczemy ziemniaki w 200 st. C przez 25-30 minut (ale warto sprawdzać czy są już miękkie).
Na ciasto francuskie układamy schab, pieczarki z cebulką i plaster żółtego sera. Ciasto zawijamy w kopertę, albo sakiewkę. Pieczemy w 200 st. C 20 minut.
Do tego możemy dodać brokuły, albo fasolkę szparagową.

SMACZNEGO

0 komentarze:

Prześlij komentarz