poniedziałek, 11 lutego 2013

Słodkie śniadanko

Kiedy już mam dość zwykłych kanapek, a rano nie muszę się spieszyć lubię przygotować coś wyjątkowego. Na przykład takie tosty francuskie, które są idealne do porannej kawy. Najlepsza jest chrupiąca, migdałowa panierka.
Słodkie tosty francuskie z migdałami

Składniki:
chałka
2 jajka
1/2 szklanki mleka
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka miodu
aromat waniliowy
paczka płatków migdałowych
olej do smażenia
cukier puder
owoce

Przygotowanie:
Do dość dużej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, cukier, miód i aromat waniliowy. Całość mieszamy, aż składniki się połączą. Chałkę kroimy ma grube kromki i każdą maczamy z obu stron w jajkach z mlekiem. Następnie kładziemy kromkę z jednej strony na płatkach migdałowych, które utworzą panierkę. 
Kromkę kładziemy na patelni stroną z migdałami a później przewracamy. Chałka powinna zyskać lekko brązowy kolor. Przygotowane tosty wykładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i przyozdabiamy owocami (świeżymi lub z puszki).

SMACZNEGO

3 komentarze: