niedziela, 4 marca 2012

Pikantny niedzielny obiad

W niedziele zawsze możemy poświęcić na gotowanie trochę więcej czasu. A w tak piękną niedzielę jak dziś warto zjeść coś zdrowego i kolorowego.

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

Składniki
250 g czerwonej soczewicy
1,5 l bulionu warzywnego
oliwa do smażenia
4 ząbki czosnku
1 mała cebula
2 papryki
300 g podłużnych pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
sól
pieprz
cukier
chili w proszku

Przygotowanie
Soczewicę płuczemy, zalewamy gorącym bulionem i gotujemy, aż będzie al dente. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy posiekane czosnek i cebulę oraz papryki pokrojone w drobną kostkę. Smażymy 5 minut. Dodajemy do garnka z soczewicą i wywarem. Pomidory miksujemy i wlewamy do zupy. Przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i chili. Gotujemy, aż soczewica będzie zupełnie miękka.

Przepis pochodzi z 3-2012 numeru magazynu KUCHNIA (s. 34).


SMACZNEGO

0 komentarze:

Prześlij komentarz