środa, 11 kwietnia 2012

Bułeczki, ale nie słodkie

Każdy lubi zapach świeżych bułeczek. Tutaj przepis na takie do wykonania samodzielnie w domowym zaciszu.

Bułeczki czosnkowe

Składniki:
45 dag mąki pszennej
2 łyżeczki soli
2 dag świeżych drożdży
nieco cukru
3 ząbki czosnku
350 ml mleka
2 gałązki tymianku
2 łyżki oleju słonecznikowego
1 jajko
żółtko roztrzepane z mlekiem (do posmarowania bułeczek)

Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy z solą. Na środku robimy dołek, do którego skruszmy drożdże i posypujemy je cukrem. Zagotowujemy mleko z obranym i posiekanym czosnkiem oraz tymiankiem. Studzimy do temperatury pokojowej i wyjmujemy tymianek. Nieco ciepłego mleka wylewamy na drożdże, mieszamy z odrobiną mąki na brzegach. Przykrywamy ściereczką i czekamy, aż rozczyn zacznie pracować. Wtedy wlewamy resztę mleka i olej, wbijamy jajko i zagniatamy tak długo, aż ciasto nie będzie się kleić do ręki. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy 30-50 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Dzielimy na 12 porcji, lepimy bułeczki, układamy na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Smarujemy żółtkiem. Gdy bułki trochę podrosną, wkładamy je do piekarnika nagrzanego do 220 st. C (na dnie piekarnika dobrze ustawić naczynie żaroodporne z ciepłą wodą - dzięki temu bułeczki będą miały piękną skórkę i nie wyschną). Pieczemy 15-20 minut.

Przepis pochodzi z nr 4-2012 magazynu KUCHNIA (s. 68).




SMACZNEGO

1 komentarz:

  1. ja się robię od razu głodna jak czuję zapach świeżego pieczywa ;)
    pozdrawiam !
    Szana,
    www.gastronomygo.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń