Dla wielbicieli muffin małe serniczki, nie tylko na Wielkanoc. Będą smakować przy każdej rodzinnej okazji. Do przygotowania wykorzystałam przepis na sernik orzechowy z numeru 4-2012 magazynu KUCHNIA (s. 4).
Czekoladowo-migdałowe serniczki
Składniki:
Spód:
15 dag rozdrobnionych herbatników
7 dag drobno posiekanych migdałów
5-6 dag stopionego masła
szczypta cynamonu
Masa serowa:
120 ml śmietany 30%
3,5 tabliczki białej czekolady
70 dag twarogu sernikowego
5 dag cukru
4 jajka
aromat migdałowy (kilka kropel)
Polewa:
450 ml śmietany 18%
5 dag cukru
aromat migdałowy (kilka kropel)
Przygotowanie:
Łączymy herbatniki z migdałami, masłem i cynamonem. Mieszamy i nakładamy po łyżce do każdej foremki. Zapiekamy 5-7 minut w 180 st. C; wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Obniżamy temperaturę piekarnika do 150 st. C.
Przygotowujemy masę serową. W rondelku podgrzewamy śmietankę i rozpuszczamy w niej czekoladę. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Ucieramy twaróg z cukrem, a następnie wbijamy po jednym jajku stale ucierając. Powoli dodajemy ostudzoną czekoladę i aromat migdałowy. Ucieramy wszystko do uzyskania jednolitej masy. Po niepełnej chochelce wlewamy masę do foremek na wcześniej przygotowane spody. Pieczemy przez 45-55 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjmujemy serniczki z piekarnika.
Robimy polewę. Ucieramy śmietanę z cukrem i aromatem. Zwiększamy temperaturę piekarnika do 200 st. C. Na każdy serniczek wylewamy porcję polewy i wstawiamy do piekarnika na 5-7 minut.
Wyłączamy piekarnik, ale pozostawiamy w nim serniczki na godzinę - w tym czasie nie otwieramy drzwiczek piekarnika. Następnie delikatnie wyciągamy serniczki z foremek i ustawiamy na drewnianej deseczce. Najlepiej smakuje po nocy w lodówce.
SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz