Wielkanocny baranek z ciasta biszkoptowego
Składniki:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
Przygotowanie:
Ubijamy białka. Dodajemy cukier i żółtka nadal ubijając. Pod koniec dodajemy mąkę pszenną i proszek do pieczenia.
Formę "baranka" dokładnie smarujemy tłuszczem i wylewamy do niej ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Studzimy.
Formę "baranka" dokładnie smarujemy tłuszczem i wylewamy do niej ciasto. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Studzimy.
Całego baranka można także posypać cukrem pudrem lub oblać polewą czekoladową.
Przepis pochodzi z smaczny.pl.
SMACZNEGO
Witam, zgodnie z zasadami aby przepis mógł zostać zaakceptowany do akcji wielkanocnej, musi być opatrzony banerem lub linkiem. :)
OdpowiedzUsuń