W kolejnej wielkanocnej odsłonie prezentuję maślane ciasteczka w kształcie kwiatuszków. Sprawią radość nie tylko dorosłym, ale też dzieciom już w trakcie przygotowywania.
Maślane ciasteczka
Składniki:
180 g miękkiego masła
170 g cukru pudru
1 jajko
1/4 łyżeczki soli
1/5 łyżeczki
aromatu waniliowego
ziarenka z 1 laski wanilii
330 g mąki pszennej
Przygotowanie:
Masło ucieramy na puszystą masę i łączymy z cukrem pudrem. Następnie dodajemy jajko, sól, aromat i ziarenka wanilii. Mieszamy i wsypujemy mąkę. Ucieramy wszystko na gładką masę. Ciasto przekładamy i zawijamy w folię spożywczą. Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po wyciągnięciu rozwałkowujemy na grubość około 5 mm i wycinamy dowolne kształty. Układamy na blasze wyściełanej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez 13-15 minut.
Ciastka można dekorować np. masą cukrową
Składniki:
3 łyżeczki żelatyny
50 ml wody
600 g cukru pudru
75 g glukozy w proszku
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w wodzie, kiedy napęcznieje rozpuszczamy w niej glukozę podgrzewając w kąpieli wodnej do powstania jednolitego płynu. Lekko studzimy. Powoli dodajemy cukier puder ciągle mieszając. Całość zagniatamy. Rozwałkowujemy na grubość 2 mm. Wycinamy kształty tymi samymi foremkami co ciastka. Nakładamy na upieczone ciastka za pomocą lukru.
Przepisy pochodzą z nr 4-2012 magazynu KUCHNIA (s. 20-21).
SMACZNEGO
0 komentarze:
Prześlij komentarz